Rabu, 1 Jun 2011

Kerjaya guru, cuti dan solat berjemaah...

Perjalanan dari rumah saya ke rumah ibu mertua Batu Pahat sekitar satu jam setengah. Dahulu sekitar dua hingga dua jam setengah. Kini dengan Lebuh AMJ perjalanan dapat dijimatkan hampir sejam. Cuti dua minggu agak panjang. Ia memberikan peluang kepada isteri saya berjumpa keluarganya.

Kawan-kawan saya yang lain begitu mencemburui saya kerana katanya cuti guru yang agak panjang. Sehingga dua minggu. Saya hanya tersenyum. Itulah sangkaan saya sebelum saya menjadi guru. Namun demikian disebalik cuti sebenarnya ada tugas yang menanti. Segala kertas peperiksaan penggal perlu di tanda dan buku rekod perlu disiapkan menjelang hari terbuka bertemu ibubapa apabila sekolah dibuka nanti. Namun demikian ia bukanlah sesuatu beban malah saya seronok bagi mengetahui markah-markah murid-murid.

Selain cuti...saya teringat pensyarah maktab saya berkata..kerjaya guru membuka ruang kita mendekati Allah. Ini bukanlah maksud saya kerjaya lain tidak membuka ruang mendekati Allah. Cuma pensyarah saya berkata kita berpeluang solat berjamaah kerana masa yang terluang. Sedikit sebanyak saya mengakuinya. Namun demikian pada saya buka faktor masa segala-galanya. Semuanya terpulang kepada kita mengambil kesempatan. Pada saya kerjaya guru membuka ruang kepada kita mengimarahkan masjid. Terpulanglah kepada iman kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan